вторник, 2 януари 2007 г.


Toп 50 на най-популярните романтични филми: 9-1

50 - 30
29 - 20
19-10
9 - 1

9.

Колкото - толкова
(1997)..............7.7/10 (57,285 votes) $313,300,000


За пръв път чух за този филм веднъж,когато играех на онази клоунска игра,в която трябва да обясните с жестикулации на някого името на определен филм и той да го познае. Прецакаха ме тогава. Но важното е,че не се почувствах прецакан,когато отидох да го гледам на кино. Това е един от така наречените road-movies: действието се развива в кола,на път,или в крайпътни кръчми и хотели. С две думи героите,които в случая са няколко тотални ненормалника, пътуват нанякъде. Джак Никълсън в тази си роля е може би един от най-колоритните образи,които някога ще видите,дори на кино. Тъжно е да го гледаш как заприличва на нормален човек в хода на филма.

8.
Призрак
(1990).................6.8/10 (25,596 votes) $517,600,000


Романтичен блокбъстър,изцяло изнесен от поддържащите актьори. Онзи грозен мъртвец,който научи Сам (Патрик Суейзи) да мести капачки,неприятният и алчен "най-добър приятел" и ненуждаещата се от представяне Ода Мей Браун (Упи Голдбърг с Оскар за ролята) така оцветяват пейзажа,че Сам и Моли (Деми Мур)наистина изглеждат като духове в сравнение.

Разказва се за вечната любов,която остава дори в отвъдното и която дори смъртта не може да сломи. Финалът ни поднася мудна раздяла и се опитва да е хепи. Сам поема спокойно и щастлив пътя си към небитието и се загубва в ярката светлина в дъното на черния тунел.

7.
Истински романс
(1993)..............7.8/10 (36,466 votes)


Този романтичен екшън на Тони Скот е събрал не съзвездие,а цяла галактика от знаменитости. Тук може да видите Вал Килмър,Гари Олдман и Брат Пит в толкова дребни ролички,че днес сигурно са забравили,че са участвали в тоя филм. А той самият може да се опише само по един начин: маниашки. Режисьорът е измъкнал най-доброто от най-добрите. Диалозите се подават на наизустяване,а музиката влиза в главата през ухото и сякаш забравя да излезне оттам. Екшънът и грозните картинки с убийства и побоища изобщо не пречат на романтиката. Наистина има нещо уникално в този филм. Само тук,сред хиляди романтики ще видите как главната героиня я смазват от бой и накрая пак ще въздъхнете и ще признаете,че нещо ви е жегнало в сърцето. Това е "Истински романс".

6
Блясъкът на чистия ум
(2004)..................... 8.5/10 (88,194 votes)


Няма нищо романтично в самата идея да изтъркаш любимия човек от паметта си. Историята е леко оплетена,защото както намеква заглавието, става дума за един объркан и замотан мозък,този на Джоел Бариш (Джим Кери).Един ден Джоел открива,че любимата му Клементин (Кейт Уинслет) е предприела радикална процедура и го е изличила от съзнанието си. Отначало Джоел решава да стори същото,но нещо се разколебава,защото не желае да забравя и хубавите моменти с Клементин. Така изказано не звучи много романтично,но всъщност е такова...

5.
Невероятната съдба на Амели Пулен (2001)
......8.6/10 (87,606 votes)


Kолкото обикновена,толква и невероятна е съдбата на Амели Пулен. Публиката е поставила на 31-во място този филм в imdb,гласували са над 87 хиляди души. Оценен е високо не само от публиката,но и от критиката. Наивна или просто твърде силна е Амели? Леко шашава ли е тя ,или просто е естествена? Сякаш през целия филм Амели знае,че любовта ще я намери сама и няма нужда да я търси. Само лекичко може да й помогне,да я подбутне. Невъзможно е да се обясни за какво става въпрос в този филм. За Амели Пулен става въпрос и за личното й чувство за чест и справедливост,за това как тя помага на другите и как бива споходена от любовта. Романтика в най-чист вид.

4.
Форест Гъмп (1994)
...........8.3/10 (128,463 votes) : #86 $679,400,000


Не по-малко невероятна е съдбата на Форест Гъмп,чието силно сърце,винаги му показва пътя,който слабият му ум не може да намери. Шварценегер,Сталоун и Брус Уилис никога няма да изиграят такъв супер-герой,какъвто пресъздаде Том Хенкс през 1994 (за което получи и Оскар за мъжка роля). Форест Гъмп е абсолютно олицетворение на суперменството. При него изцяло липсват комбинативността,хитростта,фалша и алчността,които са гаранция за успех в днешно време. Той не познава тези женски черти,защото е чиста проба мъжкар - глупав,първичен и титанично жизнеустойчив. Всъщност глупостта и наивността на Форест изобщо не му пречат. Природата го е дарила с три пъти повече енергия и той има предостатъчно сила да поправи всяка една глупава грешка,която би допуснал в живота си. Задължителен филм.

3.
Отнесени от вихъра
(1939) ........ .......8.0/10 (39,635 votes $390,500,000


Ако се отчете инфлацията това е най-големият блокбъстър на всички времена. Бащата на всички военни любовни драми ("Казабланка" е направен три години по-късно). Майката не знам коя е. Осемнадесет номинации за Оскар и осем статуетки. Някои твърдят,че романът на Маргарет Мичъл е най-великата любовна история на всички времена. Кларк Гейбъл и Вивиан Лий превъплатяват чудесно героите от книгата. Действието се развива на фона на гражданската война в САЩ и разказва любовната история на Рет Бътлър и Скарлет О'Хара.

2.
Казабланка (1942)
..............................8.8/10 (89,561 votes)


Шестдесет и пет години след създаването си,този филм все още има достатъчно живи фенове,които знаят да ползват компютър и могат да го поставят на 6-то място в най-авторитетната публична филмова класация. Едва ли има някой,който да не е гледал филма. Едва ли има лумпен,който да е отрекъл,че това е класика. Сюжетът: Виктор Ласло се намира в черен нацистки списък. Той трябва да напусне Казабланка заедно със съпругата си Лиза (Ингрид Бергман),но по съдбовна ирония единственият,който може да им помогне е Рик Рейн (Хъмфри Богарт),който в миналото е имал тъжна за него афера с Лиза. От самото начало до убийствения си финал "Казабланка" успява да задържи зрителя на нокти.

1.
Титаник (1997)
......................7.0/10 (119,725 votes)$1,835,300,000


Масовата истерия през 97-ма и аз си я спомням. И аз ходих на премиерата с гаджето си (нямаше къде да се седне,та се настанихме на стълбите в салона),и аз пари давах...На много премиери съм ходил,ама такова чудо не бях виждал: цели фамилии с децата и внуците. Стари и млади. Политици, музиканти, артисти...Всякаква паплач, всички с половинките си. Говореше се,че некои американки са ходили по десет пъти да го гледат на кино и оттам идват главозамайващите печалби.

Титаник е абсолютен фаворит по бруто финансови приходи с над 700 млн. пред втория. Три продължения на "Междузвездни войни",три "Властелина" (единия и той с единадесет Оскара), не знам колко вече броя Хари-Потъровци, Карибски пирати, Спайдърменовци, Матрици, Вещици и Дрешници...какво ли не - няма стопяване преднината на лайнера.

Излишно е да се преразказва филма,всеки знае за какво става въпрос.

Тук има по нещо за всички: за любителите на касапниците и дизастърите -
пищящи хора се хлъзгат надолу по палубата на потъващото архитектурно чудовище, а след няколко секунди вече ще летят. Удавниците плискат с ръце в ледената вода, а хипотермията бавно сковава костите им. За любителите на носните кърпички също има запомнящи се моменти. Уморени пенсионери се държат за ръце легнали в широката спалня,очаквайки прегръдката на Нептуна. Тъжни музиканти се отказват от борбата и опъват лъковете на цигулките за прощална музикална фиеста. Мъка,ужас и интрига. Три в едно.

Също както строителите на "Титаник" навремето, така и продуцентите тук не са пестили средства в претенциозното си начинание. Не може да се отрече,че филмът е действително грандиозна продукция, в която всеки един член на екипа си е свършил работата. Затова и резултатът е налице: касови рекорди,единадесет Оскара и всеобщо признание.

Топ 50 на най-популярните романтични филми: 19 - 9

19.

Когато Хари срещна Сали (1989)................7.6/10 (30,599 votes)


Ясно е като бял ден,че когато Хари и Сали са се срещнали са се влюбили,после е станал някакъв проблем,след това са се скарали ,а на края всичко е дошло на мястото си. Схемката е стара колкото самото кино,а може би и по-стара. Това, което наистина ще остане в историята от тоя филм е сцената с фалшивият оргазъм,който лицето Сали (в ролята Мег Райън) демонстрира в ресторанта пред лицето Хари (Били Кристъл). На последния направо му падна ченето в паницата от ужас. Тази сцена навярно преследва хиляди мъже,които трудейки се над/зад половинките си се питат дали леко не прекаляват.

18.
Дневникът
(2004)............8.0/10 (25,483 votes)


В тоя филм има две истории. Едното действие се развива в днешни дни и разказва за двама старци,които си четат приказки. Второто действие се развива няколко десетилетия преди това и проследява любовната аферка на Ноа и Али,в която всъщност няма нищо интересно. Сълзлива история като всяка друга,с тази разлика че тук става дума за обич,която е преминала най-трудния тест - този на времето. Изведнъж се оказва,че двама изкуфели пенсионери могат да бъдат тройно и десеторно по-романтични от чифт щури и страстно влюбени младежи.

17.
Апартаментът
(1960).................8.3/10 (15,835 votes)


Действащият Наказателен кодекс в РБ обявява за престъпник,този "който предоставя систематически помещение на различни лица за полови сношения или за блудствени действия" . Наказанието е лишаване от свобода до пет години. Именно това прави главният герой на този черно-бял филм,чийто сценарий се отличава с особена оригиналност. Джак Лемън и Шърли Маклейн изиграват едни от най-добрите си роли,а филмът съвсем заслужено има пет Оскара.

16.
Ани Хол
(1977)..............8.2/10 (30,290 votes) : #121


Няма как тази класация да мине без да се спомене името на Уди Алан. Разказва се за любовният живот на невротичния комедиант Алви Сингър. Това е филмът,който всеки един преводач сънува в кошмарите си. Героят на Уди Алан не спира да говори и всяка дума има някакъв свой смисъл и не е ясно каква част от смисълът е скрита в думите и каква е ясно изказана. Не може да се отрече ,че филмът има силен интелектуален заряд,въпросът е колко често романтичките се случват на интелектуална вълна. Според мен - не много.

15.
Американски пай (1999)
.................6.8/10 (55,226 votes) $201,700,000


Царят на тийнейджърските романтики,който прибра в касите над 200 милиона в долара в лето Господне 99-то. Мен лично не ме трогна,но затова пък се скъсах от смях,което при мен е за предпочитане. Разказва се за група девствени кандидат-студенти (колежанчета,по американски),които се чудят къде да изпробват сфределите си,вместо да мислят за изпитите. Филмът завършва с луд купон,на който някои ще успеят да направят сефтето,други ще се откажат в името на любовта,а на трети ще им се такова майката.

14.
Хубава жена
(1990)......... .6.6/10 (32,164 votes) $463,400,000


Това вече е адският филм. Последната капка в чашата на търпимостта. Назиданеие за зрелия мъж,прилив на ентусиазъм за грозната жената,дългоочаквано признание за всички проститутки,кръстосващи булевардите и магистралите. Въпреки цялото натякване,аз някак не можах да повярвам,че Джулия Робъртс е хубава. Но това си е основно правило в жанра на романтичната комедия: главната героиня не трябва да е много красива,иначе зрителките се комплексират и се озлобяват. Не е в интерес на индустрията. Но защо с това заглавие? Не стига,че не е хубава,ами и проститутка. Е това вече окончателно ще накара всяка една мърла да си повярва,че някой ден може от жабата да стане принц,а от тиквата - каляска. Много романтично,няма що. Продуцентите изкрънкаха над 463 млн. благодарение на едно заглавие и няколко сценаристки трика. Но ако става въпрос за кино - йок.

13.
Ах,тази Мери
(1998)...............7.1/10 (57,992 votes) $360,000,000


Филмът предлага много смях и скечове и подобно на Американски пай,удря десятката с тях. Някои от тези сцени са толкова добри,че романтиката остава на заден план,заглушена от червендалестия шишко,който се задави от смях с пуканки там на третия ред в киното. Филмът може би го водят романтичен заради онази песен в началото,в която се казва,че имало нещо в Мери. Иначе се гледа на един дъх. Колкото до това дали у Мери има нещо,това могат да кажат само тези,който са били в нея.

12.
Всъщност любов (2003)
..........7.8/10 (37,391 votes) $239,200,000


Много приятен романтичен филм,с чудесни изпълнения,хубав сценарий и брилянтни диалози. Сюжетните линии са няколко,липсва каквато и да било скука,натрапваща се поучителност или типичната за тези филми лигавщина. Дори Хю Грант сякаш не е същия оня Хю Грант,а е някой ъпгрейднат. Kaто прибавим коледното настроение и няколко страхотни хрумвания от страна на сценариста,става ясно защо филмът има такава висока за жанра оценка от публиката.

11.
Джери Магуайър
(1996) .................7.2/10 (44,580 votes) $273,600,000


С превърналите се вече в класици в жанра Том Круз и Рене Залуегър. Романтичен филм,за любовта,раздялата,тръпката,честността и бла,бла,бла..Том и Рене се справят добре,но не предлагат нищо ново от себе си. Затова пък Куба Гудуинг Джуниър в ролята на неуравновесения и колоритен спортист Род Тидуел,в комбинация с пухкавата си съпруга (Регина Кинг) просто цепят мрака,бият рибата,скриват шайбата,къртят мивката и каквото още се сетите там. Много добър тандем. Трябва да заснемат "Джери Магуайър 2",обаче самият Джери да е поддържащ герой,а главните да са Род и жена му,с цялата им истерична,мадафакъна ,черна фамилия. Хау!

10.
Влюбеният Шекспир
(1998)......7.4/10 (51,334 votes) $289,100,000


В този филм твърде мътният романтичен образ на У. Шекспир придобива реални очертания. Той е един симпатичен момък с големи тъжни очи,който яко е приритал за пари и непрекъснато се оплаква от липсата на муза. Тя се появява заедно с Виола де Лесепс,а с нея и интригата във филма. "Влюбеният Шекспир" спечели седем Оскара през 1998-ма. Филмът действително притежава много качества и се гледа с удоволствие,стига да не сте от онези "киномани",които се изприщват,когато чуят думите "постановка","костюми" и "поезия".


Продължи нататък (9-1)




Toп 50 на най-популярните романтични филми: 29 - 19

29.

Защо тъгува Гилбърт Грейп (1993)..............7.6/10 (23,261) votes


Oще от заглавието става ясно,че това е един много обикновен филм,за обикновени хора,с обикновени проблеми. Тук става дума за обикновена романтика. Няма принцеси,жаби,каляски и тикви,няма вълшебни мечове. Гилбърт Грейп (Джони Деп) живее в съвсем малко градче,където всички се познават и няма нищо скрито покрито. Грижи се всеотдайно за по-малкото си братче-имбецилче (Лео ди Каприо,с номинация за Оскар за ролята) и помага на внушително затлъстялата си майка,която даже не може да излезне от къщата. Гилбърт е един добър и способен младеж,който е затворен в сивото провинциално ежедневие. Всичко това не му пречи да бъде влюбен в Беки,но тя само минава оттук с очуканата си каравана и след като си отиде,едва ли някога ще се върне. Та затова общо взето тъгува Гилбърт.

28.
Нотинг хил
(1999)......6.9/10 (36,820 votes) $363,000,000


Нотинг Хил би бил съвсем обикновено филмче от рода на "Сватбата на най-добрия ми приятел" ако не беше тънкия английски хумор,който се сипе на серии от всяка трета реплика на Хю Грант. Уилям е млад и хубав собственик на книжарница,чийто живот кардинално се променя,когато в нея влиза магнетичната супер звезда Ана Скот (Дж. Робъртс). Няма смисъл да разказвам по-нататък,защото е ясно какво става. Филмът би бил доста скромен,ако не бяха споменатите вече смехотворни диалози и комично безпомощната физиономия на Хю(Уилям).

27.
The Terminal (2004)
......7.1/10 (30,134 votes) $217,845,279


Романтичната линия на този филм е всъщност единственото му слабо място. Сюжетът те грабва мигновено. Режисурата все пак е на Стивън Спилбърг,а Том Ханкс и Катрин Зита-Джоунс са на обичайната си висота,кой с каквото Бог му дал. Източноевропейският емигрант Виктор Наворски,който говори чист български и никакъв друг език се оказва заклещен на Ню Йоркското летище за неопределено време. Благодарение на изобретателния си ум и прословутата източноевропейска приспособимост към всякакви обстоятелства може да се каже,че Виктор се устройва доста добре на летището и дори завърта любов с красива стюардеса.

26.
Дневникът на Бриджит Джоунс
(2001).......6.9/10 (33,018 votes) $254,400,000


Филмът е от калибъра на "Нотинг Хил",но вместо Хю Грант в неудобните ситуации тук попада Рене Залуегър,която играе ролята на въпросната Бриджит. Необяснимо е наистина как една жена може да си докара толкова много на брой резили и толкова сконфузни моменти само в рамките на два часа. Изглежда два пъти по-симпатична и три пъти по-объркана от Хю,но трябва да се признае,че много по-лесно от него се измъква от кофти положенията ,благодарение на чара и усмивката си. Романтичните моменти не се натрапват много явно,а и смехът е в нужните порции.

25.
Четири сватби и едно погребение
(1994)...7.1/10 (22,782 votes) $244,100,000


Отново с до сладка болка познатия на всички романтички Хю Грант. Този филм има няколко основни качества, останалото са сватби и погребения. Има много герои и всичките те са класни английски смотаняци. Отново диалозите и тънкия хумор измъкват филма от блатото на всепоглъщащата блудкавщина. Човек като гледа, ако не е зает да се смее, ще мисли,че цялата работа на някои англичани е да се женят. Веселата компанийка обаче не спира да залива зрителя с думи и някак самите сватби остават като фон и много не дразнят. И този филм може да се гледа,но не е задължително.

24.
Ловци на шаферки
(2005)............ 7.2/10 (36,291 votes) $282,718,368


В този филм комичните моменти са доста повече от романтичните,а хуморът на места дори придобива черен цвят. Оуен Уилсън и Винс Вон играят двама адвокати,специалисти по бракоразводните дела. Тандемът има безотказна рецепта за успешни свалки. Формулата има само една съставка,в по-голямата част от филма обозначена като "сватба",а по някое време се мярва и едно "погребение". Още отначало двамата плейбои се самопоканват на около две дузини сватби. Докто младоженците разопаковат подаръци,нашите момчта разопаковат шаферки къде що сварят. По някое време единия член на екипа бива сполетян от провидението,че вече е стар за такива работи и му е време за нещо по-сериозно. Оттам нататък потичат реки от боза.

23.
Шоколад
(2000)................ .7.3/10 (27,993 votes)


Шоколад определено е от филмите,които се запомнят лесно. Виан Роше (Ж. Бинош) отваря скромно магазинче в малко френско селце. Оказва се,че продаването на шоколадчета,бонбончета,марципанчета и пр. вкуснотийки не се връзва със солената закостенелост на някои видни местни жители. Като особено голям дразнител се проявява градският кмет,чийто монолози,относно морала и етиката стават все по-смърдящи от сцена на сцена. Именно този герой (Алфред Молина) внася горчив вкус и емоция в иначе приятното шоколадено филмче. Като сметанова глазура по течението на местната река пристига и Джони Деп в ролята на симпатичен циганин.

22.
Топ Гън (1986)
..........6.5/10 (43,144 votes) $344,800,000


Не е много ясен жанрът на това филмче,но ако има някаква романтичност в него тя би трябвало да се дължи на зъбатата и превзета усмивка на Том Круз и на нейното съчетание с влажния и меланхоличен поглед на Кели Макгилс. Малко са жените,които смятат,че има нещо романтично във военните изстребители,но затова пък да си летец е съвсем друго нещо,особено ако рискуваш живота си за родину. Това би направило от всеки лумпен обект на желанията на милиони националистично настроени романтички. А ако той се придвижва с мотор и има кожено яке ,обшито с всякакви емблеми и знаменца и ако обича да играе гол до кръста плажен волейбол - тогава вече става неустоим. Тази роля спечели на Том Круз поне половината от фенките му. А докато Кели Макгилис остаряваше и се превръщаше в бабичка,той понякое време започна да играе и в хубави филми. Затова нека му простим този.

21.
Ванила Скай (2001)
............ 6.8/10 (44,966 votes) $201,000,000


Става въпрос за един от онези филми,в които нищо почти не е ясно до самия край,а за някои по-слаби мозъци нещата остават неясни и след него. Следвайки максимата "Ограниченият ум отрича всичко,което не разбира" голяма част от зрителите,които са гласували в imdb явно са се надценили. Tова обяснява защо рейтингът на "Ванила скай" е 6.8,което също не е лоша оценка,но не и в случая. Филмът носи особен заряд с тънко намекнатите послания,направен е чудесно,следвайки испанския си първообраз "Отвори очи". През цялото време,докато гледах филма си мислех,че няма как сценаристите да излезнат с чест от кашата,която забъркаха. Нямаше смислено обяснение на абсолютната липса на логика,която бъкаше от филма. Но уви - останах приятно изненадан.

20.
Брилянтин
(1978) ........ 6.8/10 (30,173 votes) $379,800,000


Мюзикъл от 79-те,който едва ли има нужда от представяне. Действието се развива през 50-те години. Дани се влюбва в доброто момиче Санди през лятото,ама есента им е приготвила сюрприз: двамата ще учат в едно училище. Но всеки знае,че ваканцията и училището са две съвсем различни неща. Оказва се,че за Дани е било много лесно да е романтичен и нежен на плажа,където няма никой,ама друга песен ще се пее,когато си е в школото и трябва да си защитава бунтарската репутация.


Продължи нататък (19 - 10)


50 - 30
29 - 20
19-10
9 - 1