неделя, 25 февруари 2007 г.

Пазителят


Филмът е направен като по учебник. Сценаристите са ползвали абсолютно всяко клишенце, до което са могли да се докопат. Неизброим е броят на заучените фрази и ситуацийки, а за американската пропаганда на тема "Велик е нашият войник" изобщо няма да отварям дума.
Поред:
- Още в началото на филма главният герой бива изоставен от жена си. Защо? Щото е женен за професията си. Пфу! (справка: "Обратна тяга" или "Последния бойскаут")
- Подготовката на новите кадри е тежка. Много са желаещите, но малко ще са одобрените. Над 50% ще отпаднат. Някои се явяват за Н-ти път (Виж. "Офицер и Джентълмен" и другите филми за военни академии).
- В школото отначало старшините са много свирепи и лоши и псуват наред, но когато нашите момчета се доказват и обучението свършва, началството омеква и става ясно, че много нежни душички се крият в тез злобни физиономии. (виж "Мъже на честта" и другите филми за военни академии)
- Нашето момче бива разпределено не къде да е след завършването на школото, а на самата Скала (The rock).
- То си мисли,че може да надмине учителя си и почти успява да си повярва, но там се намесва селската барманка, която знае историите на всички големи мъже в локала и тя го светка ,че "има и други едни рекорди".
- Не може да се мине без да се види ,че става въпрс за лоши момчета, които обичат да се бият по барове. После, естествено лежат в килия, но някой им плаща гаранцията. Друго хоби им е да свалят жени като оправдание да печелят пари (от бас). Това точно съм го виждал милион пъти и ми се драйфа.
- Трагедия е споходила главните герои и те са загубили "екипа си". Страдат от кошмари и видения, но успяват да се преборят със слабостта и мъката, както и с въпроса "Защо те,а не аз? ... Ех ,да можеше да съм аз".
- На мястото на старата легенда ще дойде нова ,млада легенда , а старата ще жертва живота си,з а да живее младата. Как?
- Естествено с любимия за жанра и крайно изтъркан номер с въжето, което се къса и двама не може да висят на него (виж. "Вертикална граница"). Толкова не им е стигнала фантазията на сценаристите.
- Погребение с почести и да не се забравя, че макар и умрял, неговият дух е още жив.
- Младото яре е на път да стане дърт пръч и така свършва филма, нали знаете - кръговрата на живота ("Обратна тяга")

Нужно ли е да казвам каква ми е тезата?:
На сценария му липсва всякаква оригиналност. Срам е за тия три стари кучета, че участват в това слабоумие, но приемам, че спешно са им трябвали пари.

Няма коментари: