вторник, 2 януари 2007 г.

Топ 50 на най-популярните романтични филми: 19 - 9

19.

Когато Хари срещна Сали (1989)................7.6/10 (30,599 votes)


Ясно е като бял ден,че когато Хари и Сали са се срещнали са се влюбили,после е станал някакъв проблем,след това са се скарали ,а на края всичко е дошло на мястото си. Схемката е стара колкото самото кино,а може би и по-стара. Това, което наистина ще остане в историята от тоя филм е сцената с фалшивият оргазъм,който лицето Сали (в ролята Мег Райън) демонстрира в ресторанта пред лицето Хари (Били Кристъл). На последния направо му падна ченето в паницата от ужас. Тази сцена навярно преследва хиляди мъже,които трудейки се над/зад половинките си се питат дали леко не прекаляват.

18.
Дневникът
(2004)............8.0/10 (25,483 votes)


В тоя филм има две истории. Едното действие се развива в днешни дни и разказва за двама старци,които си четат приказки. Второто действие се развива няколко десетилетия преди това и проследява любовната аферка на Ноа и Али,в която всъщност няма нищо интересно. Сълзлива история като всяка друга,с тази разлика че тук става дума за обич,която е преминала най-трудния тест - този на времето. Изведнъж се оказва,че двама изкуфели пенсионери могат да бъдат тройно и десеторно по-романтични от чифт щури и страстно влюбени младежи.

17.
Апартаментът
(1960).................8.3/10 (15,835 votes)


Действащият Наказателен кодекс в РБ обявява за престъпник,този "който предоставя систематически помещение на различни лица за полови сношения или за блудствени действия" . Наказанието е лишаване от свобода до пет години. Именно това прави главният герой на този черно-бял филм,чийто сценарий се отличава с особена оригиналност. Джак Лемън и Шърли Маклейн изиграват едни от най-добрите си роли,а филмът съвсем заслужено има пет Оскара.

16.
Ани Хол
(1977)..............8.2/10 (30,290 votes) : #121


Няма как тази класация да мине без да се спомене името на Уди Алан. Разказва се за любовният живот на невротичния комедиант Алви Сингър. Това е филмът,който всеки един преводач сънува в кошмарите си. Героят на Уди Алан не спира да говори и всяка дума има някакъв свой смисъл и не е ясно каква част от смисълът е скрита в думите и каква е ясно изказана. Не може да се отрече ,че филмът има силен интелектуален заряд,въпросът е колко често романтичките се случват на интелектуална вълна. Според мен - не много.

15.
Американски пай (1999)
.................6.8/10 (55,226 votes) $201,700,000


Царят на тийнейджърските романтики,който прибра в касите над 200 милиона в долара в лето Господне 99-то. Мен лично не ме трогна,но затова пък се скъсах от смях,което при мен е за предпочитане. Разказва се за група девствени кандидат-студенти (колежанчета,по американски),които се чудят къде да изпробват сфределите си,вместо да мислят за изпитите. Филмът завършва с луд купон,на който някои ще успеят да направят сефтето,други ще се откажат в името на любовта,а на трети ще им се такова майката.

14.
Хубава жена
(1990)......... .6.6/10 (32,164 votes) $463,400,000


Това вече е адският филм. Последната капка в чашата на търпимостта. Назиданеие за зрелия мъж,прилив на ентусиазъм за грозната жената,дългоочаквано признание за всички проститутки,кръстосващи булевардите и магистралите. Въпреки цялото натякване,аз някак не можах да повярвам,че Джулия Робъртс е хубава. Но това си е основно правило в жанра на романтичната комедия: главната героиня не трябва да е много красива,иначе зрителките се комплексират и се озлобяват. Не е в интерес на индустрията. Но защо с това заглавие? Не стига,че не е хубава,ами и проститутка. Е това вече окончателно ще накара всяка една мърла да си повярва,че някой ден може от жабата да стане принц,а от тиквата - каляска. Много романтично,няма що. Продуцентите изкрънкаха над 463 млн. благодарение на едно заглавие и няколко сценаристки трика. Но ако става въпрос за кино - йок.

13.
Ах,тази Мери
(1998)...............7.1/10 (57,992 votes) $360,000,000


Филмът предлага много смях и скечове и подобно на Американски пай,удря десятката с тях. Някои от тези сцени са толкова добри,че романтиката остава на заден план,заглушена от червендалестия шишко,който се задави от смях с пуканки там на третия ред в киното. Филмът може би го водят романтичен заради онази песен в началото,в която се казва,че имало нещо в Мери. Иначе се гледа на един дъх. Колкото до това дали у Мери има нещо,това могат да кажат само тези,който са били в нея.

12.
Всъщност любов (2003)
..........7.8/10 (37,391 votes) $239,200,000


Много приятен романтичен филм,с чудесни изпълнения,хубав сценарий и брилянтни диалози. Сюжетните линии са няколко,липсва каквато и да било скука,натрапваща се поучителност или типичната за тези филми лигавщина. Дори Хю Грант сякаш не е същия оня Хю Грант,а е някой ъпгрейднат. Kaто прибавим коледното настроение и няколко страхотни хрумвания от страна на сценариста,става ясно защо филмът има такава висока за жанра оценка от публиката.

11.
Джери Магуайър
(1996) .................7.2/10 (44,580 votes) $273,600,000


С превърналите се вече в класици в жанра Том Круз и Рене Залуегър. Романтичен филм,за любовта,раздялата,тръпката,честността и бла,бла,бла..Том и Рене се справят добре,но не предлагат нищо ново от себе си. Затова пък Куба Гудуинг Джуниър в ролята на неуравновесения и колоритен спортист Род Тидуел,в комбинация с пухкавата си съпруга (Регина Кинг) просто цепят мрака,бият рибата,скриват шайбата,къртят мивката и каквото още се сетите там. Много добър тандем. Трябва да заснемат "Джери Магуайър 2",обаче самият Джери да е поддържащ герой,а главните да са Род и жена му,с цялата им истерична,мадафакъна ,черна фамилия. Хау!

10.
Влюбеният Шекспир
(1998)......7.4/10 (51,334 votes) $289,100,000


В този филм твърде мътният романтичен образ на У. Шекспир придобива реални очертания. Той е един симпатичен момък с големи тъжни очи,който яко е приритал за пари и непрекъснато се оплаква от липсата на муза. Тя се появява заедно с Виола де Лесепс,а с нея и интригата във филма. "Влюбеният Шекспир" спечели седем Оскара през 1998-ма. Филмът действително притежава много качества и се гледа с удоволствие,стига да не сте от онези "киномани",които се изприщват,когато чуят думите "постановка","костюми" и "поезия".


Продължи нататък (9-1)




2 коментара:

Анонимен каза...

mn tupi komentari za filmite

Анонимен каза...

ти си тъп :)! Незнам какво правиш тук ... я си бегай У Пуерник и не се мотай У интернету :D!