вторник, 2 януари 2007 г.

Toп 50 на най-популярните романтични филми: 29 - 19

29.

Защо тъгува Гилбърт Грейп (1993)..............7.6/10 (23,261) votes


Oще от заглавието става ясно,че това е един много обикновен филм,за обикновени хора,с обикновени проблеми. Тук става дума за обикновена романтика. Няма принцеси,жаби,каляски и тикви,няма вълшебни мечове. Гилбърт Грейп (Джони Деп) живее в съвсем малко градче,където всички се познават и няма нищо скрито покрито. Грижи се всеотдайно за по-малкото си братче-имбецилче (Лео ди Каприо,с номинация за Оскар за ролята) и помага на внушително затлъстялата си майка,която даже не може да излезне от къщата. Гилбърт е един добър и способен младеж,който е затворен в сивото провинциално ежедневие. Всичко това не му пречи да бъде влюбен в Беки,но тя само минава оттук с очуканата си каравана и след като си отиде,едва ли някога ще се върне. Та затова общо взето тъгува Гилбърт.

28.
Нотинг хил
(1999)......6.9/10 (36,820 votes) $363,000,000


Нотинг Хил би бил съвсем обикновено филмче от рода на "Сватбата на най-добрия ми приятел" ако не беше тънкия английски хумор,който се сипе на серии от всяка трета реплика на Хю Грант. Уилям е млад и хубав собственик на книжарница,чийто живот кардинално се променя,когато в нея влиза магнетичната супер звезда Ана Скот (Дж. Робъртс). Няма смисъл да разказвам по-нататък,защото е ясно какво става. Филмът би бил доста скромен,ако не бяха споменатите вече смехотворни диалози и комично безпомощната физиономия на Хю(Уилям).

27.
The Terminal (2004)
......7.1/10 (30,134 votes) $217,845,279


Романтичната линия на този филм е всъщност единственото му слабо място. Сюжетът те грабва мигновено. Режисурата все пак е на Стивън Спилбърг,а Том Ханкс и Катрин Зита-Джоунс са на обичайната си висота,кой с каквото Бог му дал. Източноевропейският емигрант Виктор Наворски,който говори чист български и никакъв друг език се оказва заклещен на Ню Йоркското летище за неопределено време. Благодарение на изобретателния си ум и прословутата източноевропейска приспособимост към всякакви обстоятелства може да се каже,че Виктор се устройва доста добре на летището и дори завърта любов с красива стюардеса.

26.
Дневникът на Бриджит Джоунс
(2001).......6.9/10 (33,018 votes) $254,400,000


Филмът е от калибъра на "Нотинг Хил",но вместо Хю Грант в неудобните ситуации тук попада Рене Залуегър,която играе ролята на въпросната Бриджит. Необяснимо е наистина как една жена може да си докара толкова много на брой резили и толкова сконфузни моменти само в рамките на два часа. Изглежда два пъти по-симпатична и три пъти по-объркана от Хю,но трябва да се признае,че много по-лесно от него се измъква от кофти положенията ,благодарение на чара и усмивката си. Романтичните моменти не се натрапват много явно,а и смехът е в нужните порции.

25.
Четири сватби и едно погребение
(1994)...7.1/10 (22,782 votes) $244,100,000


Отново с до сладка болка познатия на всички романтички Хю Грант. Този филм има няколко основни качества, останалото са сватби и погребения. Има много герои и всичките те са класни английски смотаняци. Отново диалозите и тънкия хумор измъкват филма от блатото на всепоглъщащата блудкавщина. Човек като гледа, ако не е зает да се смее, ще мисли,че цялата работа на някои англичани е да се женят. Веселата компанийка обаче не спира да залива зрителя с думи и някак самите сватби остават като фон и много не дразнят. И този филм може да се гледа,но не е задължително.

24.
Ловци на шаферки
(2005)............ 7.2/10 (36,291 votes) $282,718,368


В този филм комичните моменти са доста повече от романтичните,а хуморът на места дори придобива черен цвят. Оуен Уилсън и Винс Вон играят двама адвокати,специалисти по бракоразводните дела. Тандемът има безотказна рецепта за успешни свалки. Формулата има само една съставка,в по-голямата част от филма обозначена като "сватба",а по някое време се мярва и едно "погребение". Още отначало двамата плейбои се самопоканват на около две дузини сватби. Докто младоженците разопаковат подаръци,нашите момчта разопаковат шаферки къде що сварят. По някое време единия член на екипа бива сполетян от провидението,че вече е стар за такива работи и му е време за нещо по-сериозно. Оттам нататък потичат реки от боза.

23.
Шоколад
(2000)................ .7.3/10 (27,993 votes)


Шоколад определено е от филмите,които се запомнят лесно. Виан Роше (Ж. Бинош) отваря скромно магазинче в малко френско селце. Оказва се,че продаването на шоколадчета,бонбончета,марципанчета и пр. вкуснотийки не се връзва със солената закостенелост на някои видни местни жители. Като особено голям дразнител се проявява градският кмет,чийто монолози,относно морала и етиката стават все по-смърдящи от сцена на сцена. Именно този герой (Алфред Молина) внася горчив вкус и емоция в иначе приятното шоколадено филмче. Като сметанова глазура по течението на местната река пристига и Джони Деп в ролята на симпатичен циганин.

22.
Топ Гън (1986)
..........6.5/10 (43,144 votes) $344,800,000


Не е много ясен жанрът на това филмче,но ако има някаква романтичност в него тя би трябвало да се дължи на зъбатата и превзета усмивка на Том Круз и на нейното съчетание с влажния и меланхоличен поглед на Кели Макгилс. Малко са жените,които смятат,че има нещо романтично във военните изстребители,но затова пък да си летец е съвсем друго нещо,особено ако рискуваш живота си за родину. Това би направило от всеки лумпен обект на желанията на милиони националистично настроени романтички. А ако той се придвижва с мотор и има кожено яке ,обшито с всякакви емблеми и знаменца и ако обича да играе гол до кръста плажен волейбол - тогава вече става неустоим. Тази роля спечели на Том Круз поне половината от фенките му. А докато Кели Макгилис остаряваше и се превръщаше в бабичка,той понякое време започна да играе и в хубави филми. Затова нека му простим този.

21.
Ванила Скай (2001)
............ 6.8/10 (44,966 votes) $201,000,000


Става въпрос за един от онези филми,в които нищо почти не е ясно до самия край,а за някои по-слаби мозъци нещата остават неясни и след него. Следвайки максимата "Ограниченият ум отрича всичко,което не разбира" голяма част от зрителите,които са гласували в imdb явно са се надценили. Tова обяснява защо рейтингът на "Ванила скай" е 6.8,което също не е лоша оценка,но не и в случая. Филмът носи особен заряд с тънко намекнатите послания,направен е чудесно,следвайки испанския си първообраз "Отвори очи". През цялото време,докато гледах филма си мислех,че няма как сценаристите да излезнат с чест от кашата,която забъркаха. Нямаше смислено обяснение на абсолютната липса на логика,която бъкаше от филма. Но уви - останах приятно изненадан.

20.
Брилянтин
(1978) ........ 6.8/10 (30,173 votes) $379,800,000


Мюзикъл от 79-те,който едва ли има нужда от представяне. Действието се развива през 50-те години. Дани се влюбва в доброто момиче Санди през лятото,ама есента им е приготвила сюрприз: двамата ще учат в едно училище. Но всеки знае,че ваканцията и училището са две съвсем различни неща. Оказва се,че за Дани е било много лесно да е романтичен и нежен на плажа,където няма никой,ама друга песен ще се пее,когато си е в школото и трябва да си защитава бунтарската репутация.


Продължи нататък (19 - 10)


50 - 30
29 - 20
19-10
9 - 1



Няма коментари: