вторник, 12 юни 2007 г.

Мост към Терабития (2007) САЩ

User Rating: 7.5/10 (7,299 votes)

Режусура: Габор Ксупо
Времетраене: 95 мин.


Път към Терабития

Това е едно от онези сълзливи детски филмчета, по които незнайно защо, американците много си падат. Ако сте гледали трейлъра, вероятно ще очаквате пълна със специални ефекти фентъзи приказка, с ходещи и говорещи дървета, изскачащи овсякъде смърдящи тролове, триглави и четириглави змейове, елфи, феи, великани, принцеси и пр. творения на митологията.

Всъщност трейлърът е много добър, но леко заблуждава. Това е семейна драмичка за приятелството между две дечица, които тепърва откриват страстта си към изкуството и я експлоатират с измислици и фантасмагорийки. Филмче за отговорностите, препятствията, растежа, себеопознаването, приятелството и бла, бла, бла, т.е. все добре познати за жанра неща. Към края се намесва и смъртта, придружена с чувството за вина. Не липсва и трансформацията на лошото дете в добро дете, която става буквално за дни, сякаш добрия дух Каспър таман си е намерил ново телоубежище, а от предишната гадинка не остава и следа.

Терабития е въображаема приказна страна със зъл владетел, в която има междуособици и се явява малко опасна за живеене. Измислена е от главните герои на филма, с цел бягство от гадната реалност и за да може да си имат тяхно си място, което никой друг не знае. Там те са господари, силни са, а ако някой реши да ги тероризира, най-много да си го отнесе. Положението малко се скофтва по средата на филма, но то е може би защото сценаристите са попаднали в задънена улица и са търсели нов път за героите. В случая са избрали път нагоре, или по-точно казано надолу, което е крайно изтъркана позиция и аз не одобрявам. Особено ако става дума за деца.

Няма коментари: