неделя, 17 декември 2006 г.

Защо пуснаха Ванко1? Подробно обяснение

Защото лежа достатъчно!
Какво стана и защо Ванко1 е навън? Защото не е осъден за трафик на хора.? Недоглеждане на магистратите или пропуск в работата на следствието - не е ясно. По презумпцията за невинност Ванко не е трафикант на хора,а е осъден по един безумен член от НК,който беше променен в частта със санкцията си съвсем основателно. За момента за Наказателното право Ванко е един прост сводник.

Какво толкова е станало?
1.
Идеята за промяна в НК ,и по-специално 155-тия му член поначало не е лоша,защото в него се казваше следното:
Ако аз днес свържа eдна готова проститутка с "клиент",утре извърша същото и взема част от таксата за "услугата" - лежа...10-20 години. В същата алинея бяха и съставите за престъпленята,извършени към малолетни. Очевидно това са 2 деяния с крайно различна степен на обществена опасност и не може да предвиждат еднакво наказание.
Така беше и това е абсурдно,защото по настоящия НК присъдата за убийство е 10-20 години. Не може един убиец и един прохождащ сводник да бъдат еднакво общественоопасни.
2.
Стана ясно,че мозъкът на промените в НК е една личност от женски пол,доц. Момяна Гунева:
"Въпросният текст фигурираше още в правителствения проект за големи промени в НК, внесен през април т.г.", съобщи за "Сега" вчера Яни Янев от НДСВ. Проектът е подготвен по поръчение на Министерство на правосъдието от работна група, ръководена от доц. Момяна Гунева."

Всъщност специално тази промяна има разумно основание. Естествено,след като целият проект е бил отхвърлен ,това пък дава поле за размисъл доколко се налагат над 300 промени в настоящия НК,който си е окей. Всеки нормален мозък може да си направи извода.
Впоследствие големият проект е върнат,но малка част от него (по "вина" на други -Дончева) бива гласувана и приета.
3.
Големият скандал гръмва,защото Ванко излиза и въпросът,поставен от медиите е "Кой е виновен?"
4.
С оглед горното конкретен виновник е трудно да се посочи,защото виновник няма,грешка няма,нищо лошо не се е случило. 3-те власти,обаче,подгонени от медиите,които чули,че Ванко е на свобода си прехвърлят топката,че и президента месят (не бил наложил вето).
Единствен все пак овластен да даде обяснение следва да бъде личността ,която е сътворила новата разпоредба,в случая г-жа Гунева. Единствено тя знае какво е основанието на тая разпоредба и от позицията на преподавател би могла да обясни нейната същност. Но Дали?...Ами уви:
5.
Какво прави тя в случая и нормална ли е нейната реакция:
"Доц. Момяна Гунева, която в понеделник нарече промяната "грешка в закона" и "нещо нечувано", вчера вече отказваше всякакъв коментар. Преди да затвори телефона си, тя троснато каза, че не може да разбере защо цял ден всички я търсят и препрати въпросите към вносителите." - segabg.com

Явно е,че госпожата Гунева нарича собствените си творения (защото макар да не е вносител,тя е председателствала комисията изработила проекта),които в конкретния случай са намясто и правилни "грешка". Toва пък дава основание на медиите да бият тупана как властта пак се е оклепала.
Няма кой да им обясни,че грешка няма,защото източникът на грешката предпочита да обвини други за грешката,само и само да не се озове в центъра на псевдомедийния скандал.
Защо г-жа Гунева не обясни на прост език на народа,че Ванко1 е лежал достатъчно по всички правила на справедливостта?

Случаят е типичен пример,изобразяващ нагаждачеството на нашите властимащи. Нагаждачество дори към неприемливи за една правова държава ситуации.

Журналистически изцепки и ключови дела

Ето един цитат на вестник "Капитал",един от малкото,в чийто статии за случая се търси истината:
"В четвъртък председателят на комисията Янаки Стоилов каза, че ВКС и прокуратурата са могли да изпратят свои представители на обсъждането на текстовете, щом са знаели, че има ключови дела по тях. "
Какви ще да са тези "ключови дела"?
Става дума за дела,които ще се набият в очите на търсещите сензация журналисти и ще се вдигне шум след поправките. Делото на Ванко е "ключово".
Цялата работа,е че ако нямаше такива дела,промените в НК биха останали незабелязани,и обществен диспут по тях не би имало.
Промените в НК биват отхвърлени,защото в голямата си част са дебилни,но по някое време Т. Дончева внася предложение и въпросната алинея е променена набързо.
Всичко е тихо и спокойно,но само привидно: процедурата по освобождаването на Ванко1 се задейства и ВКС няма избор ,освен да спази новия закон. Отгоре на всичкото адвокатът бави делото с процедурни хитринки,чакайки промяната да влезне в сила(болен е ,в чужбина е и пр.). Дни след като нормата влиза,той се появява читав и медийната бомба гръмва.

И после Янаки Стоилов поставя абсурдния въпрос: защо от ВКС и прокуратурата не се били обадили,че има "Ключови дела",т.е. дела,които ще доведат до подронване авторитета на тези институции пред очите на всеки,който си купува вестник.
Бахти подлизурковщината!
Оттук нататък почва да се мисли дали всемогъщия ВАНКО не е в основата на всичко. Аз ще кажа: Не,не е той ,а тъпотията на законотворци и магистрати и липсата на диалог между тях са в основата на цялата недомислица. Няма никакви конспирации,никакви подкупи,това са измислици на журналистите. Пичът просто си има добър адвокат. Логиката е,че:
Ако беше толкова могъщ Ванко1,че да си поръчва закони - той изобщо не би влязъл в затвора!
Три години са достатъчно за да си направи човек равносметката (колкото и да е тъп) в пандиза. На който му се вижда малко - да иде да пробва.
Сводник бил,не знам к'ъв бил. Какво като е сводник? Сводници има от край време. Съдии,прокурори,следователи и пр. магистрати...и от тях някои са ползвали услугите на проститутки. Няма начин.
Все пак Ванко1 не е убил никого,че да лежи десет години. Колкото до момичетата,които уж били вербувани от него: и те едва ли са съвсем случайни.
Не са за жал. Знаете ги. От малки дружат с престъпниците,защото и тати си пада такъв и после се чудят как са попаднали в "бизнеса" и откъде им е дошло.
Достатъчно лежа ВанкУ в панделата,туй то. 10 години да го хранят данъкоплатците - множко е. Да не говорим,че като излезне след това,пак ще си е развален човек. Сега,след трите години може да се успокои. Да ходи там с другата шушумига Шамара и да си пеят песничките за фенките и со кротце со благо.


1 коментар:

Анонимен каза...

Wonderful blog! I found it while surfing around
on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

My webpage: state auto insurance phone number