вторник, 2 януари 2007 г.

Toп 50 на най-популярните романтични филми: 9-1

50 - 30
29 - 20
19-10
9 - 1

9.

Колкото - толкова
(1997)..............7.7/10 (57,285 votes) $313,300,000


За пръв път чух за този филм веднъж,когато играех на онази клоунска игра,в която трябва да обясните с жестикулации на някого името на определен филм и той да го познае. Прецакаха ме тогава. Но важното е,че не се почувствах прецакан,когато отидох да го гледам на кино. Това е един от така наречените road-movies: действието се развива в кола,на път,или в крайпътни кръчми и хотели. С две думи героите,които в случая са няколко тотални ненормалника, пътуват нанякъде. Джак Никълсън в тази си роля е може би един от най-колоритните образи,които някога ще видите,дори на кино. Тъжно е да го гледаш как заприличва на нормален човек в хода на филма.

8.
Призрак
(1990).................6.8/10 (25,596 votes) $517,600,000


Романтичен блокбъстър,изцяло изнесен от поддържащите актьори. Онзи грозен мъртвец,който научи Сам (Патрик Суейзи) да мести капачки,неприятният и алчен "най-добър приятел" и ненуждаещата се от представяне Ода Мей Браун (Упи Голдбърг с Оскар за ролята) така оцветяват пейзажа,че Сам и Моли (Деми Мур)наистина изглеждат като духове в сравнение.

Разказва се за вечната любов,която остава дори в отвъдното и която дори смъртта не може да сломи. Финалът ни поднася мудна раздяла и се опитва да е хепи. Сам поема спокойно и щастлив пътя си към небитието и се загубва в ярката светлина в дъното на черния тунел.

7.
Истински романс
(1993)..............7.8/10 (36,466 votes)


Този романтичен екшън на Тони Скот е събрал не съзвездие,а цяла галактика от знаменитости. Тук може да видите Вал Килмър,Гари Олдман и Брат Пит в толкова дребни ролички,че днес сигурно са забравили,че са участвали в тоя филм. А той самият може да се опише само по един начин: маниашки. Режисьорът е измъкнал най-доброто от най-добрите. Диалозите се подават на наизустяване,а музиката влиза в главата през ухото и сякаш забравя да излезне оттам. Екшънът и грозните картинки с убийства и побоища изобщо не пречат на романтиката. Наистина има нещо уникално в този филм. Само тук,сред хиляди романтики ще видите как главната героиня я смазват от бой и накрая пак ще въздъхнете и ще признаете,че нещо ви е жегнало в сърцето. Това е "Истински романс".

6
Блясъкът на чистия ум
(2004)..................... 8.5/10 (88,194 votes)


Няма нищо романтично в самата идея да изтъркаш любимия човек от паметта си. Историята е леко оплетена,защото както намеква заглавието, става дума за един объркан и замотан мозък,този на Джоел Бариш (Джим Кери).Един ден Джоел открива,че любимата му Клементин (Кейт Уинслет) е предприела радикална процедура и го е изличила от съзнанието си. Отначало Джоел решава да стори същото,но нещо се разколебава,защото не желае да забравя и хубавите моменти с Клементин. Така изказано не звучи много романтично,но всъщност е такова...

5.
Невероятната съдба на Амели Пулен (2001)
......8.6/10 (87,606 votes)


Kолкото обикновена,толква и невероятна е съдбата на Амели Пулен. Публиката е поставила на 31-во място този филм в imdb,гласували са над 87 хиляди души. Оценен е високо не само от публиката,но и от критиката. Наивна или просто твърде силна е Амели? Леко шашава ли е тя ,или просто е естествена? Сякаш през целия филм Амели знае,че любовта ще я намери сама и няма нужда да я търси. Само лекичко може да й помогне,да я подбутне. Невъзможно е да се обясни за какво става въпрос в този филм. За Амели Пулен става въпрос и за личното й чувство за чест и справедливост,за това как тя помага на другите и как бива споходена от любовта. Романтика в най-чист вид.

4.
Форест Гъмп (1994)
...........8.3/10 (128,463 votes) : #86 $679,400,000


Не по-малко невероятна е съдбата на Форест Гъмп,чието силно сърце,винаги му показва пътя,който слабият му ум не може да намери. Шварценегер,Сталоун и Брус Уилис никога няма да изиграят такъв супер-герой,какъвто пресъздаде Том Хенкс през 1994 (за което получи и Оскар за мъжка роля). Форест Гъмп е абсолютно олицетворение на суперменството. При него изцяло липсват комбинативността,хитростта,фалша и алчността,които са гаранция за успех в днешно време. Той не познава тези женски черти,защото е чиста проба мъжкар - глупав,първичен и титанично жизнеустойчив. Всъщност глупостта и наивността на Форест изобщо не му пречат. Природата го е дарила с три пъти повече енергия и той има предостатъчно сила да поправи всяка една глупава грешка,която би допуснал в живота си. Задължителен филм.

3.
Отнесени от вихъра
(1939) ........ .......8.0/10 (39,635 votes $390,500,000


Ако се отчете инфлацията това е най-големият блокбъстър на всички времена. Бащата на всички военни любовни драми ("Казабланка" е направен три години по-късно). Майката не знам коя е. Осемнадесет номинации за Оскар и осем статуетки. Някои твърдят,че романът на Маргарет Мичъл е най-великата любовна история на всички времена. Кларк Гейбъл и Вивиан Лий превъплатяват чудесно героите от книгата. Действието се развива на фона на гражданската война в САЩ и разказва любовната история на Рет Бътлър и Скарлет О'Хара.

2.
Казабланка (1942)
..............................8.8/10 (89,561 votes)


Шестдесет и пет години след създаването си,този филм все още има достатъчно живи фенове,които знаят да ползват компютър и могат да го поставят на 6-то място в най-авторитетната публична филмова класация. Едва ли има някой,който да не е гледал филма. Едва ли има лумпен,който да е отрекъл,че това е класика. Сюжетът: Виктор Ласло се намира в черен нацистки списък. Той трябва да напусне Казабланка заедно със съпругата си Лиза (Ингрид Бергман),но по съдбовна ирония единственият,който може да им помогне е Рик Рейн (Хъмфри Богарт),който в миналото е имал тъжна за него афера с Лиза. От самото начало до убийствения си финал "Казабланка" успява да задържи зрителя на нокти.

1.
Титаник (1997)
......................7.0/10 (119,725 votes)$1,835,300,000


Масовата истерия през 97-ма и аз си я спомням. И аз ходих на премиерата с гаджето си (нямаше къде да се седне,та се настанихме на стълбите в салона),и аз пари давах...На много премиери съм ходил,ама такова чудо не бях виждал: цели фамилии с децата и внуците. Стари и млади. Политици, музиканти, артисти...Всякаква паплач, всички с половинките си. Говореше се,че некои американки са ходили по десет пъти да го гледат на кино и оттам идват главозамайващите печалби.

Титаник е абсолютен фаворит по бруто финансови приходи с над 700 млн. пред втория. Три продължения на "Междузвездни войни",три "Властелина" (единия и той с единадесет Оскара), не знам колко вече броя Хари-Потъровци, Карибски пирати, Спайдърменовци, Матрици, Вещици и Дрешници...какво ли не - няма стопяване преднината на лайнера.

Излишно е да се преразказва филма,всеки знае за какво става въпрос.

Тук има по нещо за всички: за любителите на касапниците и дизастърите -
пищящи хора се хлъзгат надолу по палубата на потъващото архитектурно чудовище, а след няколко секунди вече ще летят. Удавниците плискат с ръце в ледената вода, а хипотермията бавно сковава костите им. За любителите на носните кърпички също има запомнящи се моменти. Уморени пенсионери се държат за ръце легнали в широката спалня,очаквайки прегръдката на Нептуна. Тъжни музиканти се отказват от борбата и опъват лъковете на цигулките за прощална музикална фиеста. Мъка,ужас и интрига. Три в едно.

Също както строителите на "Титаник" навремето, така и продуцентите тук не са пестили средства в претенциозното си начинание. Не може да се отрече,че филмът е действително грандиозна продукция, в която всеки един член на екипа си е свършил работата. Затова и резултатът е налице: касови рекорди,единадесет Оскара и всеобщо признание.

7 коментара:

Анонимен каза...

Браво,бате,че си си направил труда! На много места съм съгласна с теб, на други нямам мнение,а пък има и филми,които не съм гледала.Даже са много.Благодаря :)

polina каза...

И аз съм ти благодарна за този списък с романтични филми, въпреки че не съм съгласна с някои от коментарите. Надявам се филмите, които все още не съм гледала да оправдаят очакванията ми и във всеки от тях да намеря незабравими моменти

Анонимен каза...

Класацията е супер! Коментарите са много смешни! Беше ми удоволствие да ги прочета. Тенкс! :)

Анонимен каза...

Наистина мноро добър топ, но си изпуснал една невероятно романтична драма, която може би бих поставила дори на второ място. Това е "A Walk To Remember" - "Незабравимата" . Който му е интересно да гледа такива филми, гледайки предложените, да не изпуска и този :) Иначе браво и благодаря за списъка!

Анонимен каза...

браво

Анонимен каза...

класацията е много добра. (clap) само... титаник? 1во място?!?

Анонимен каза...

Браво Пич ;)! Адски добри коментари, а и мнооооого точни ! И вземи се обади на онези идиоти от Замунда, че трябва доста са се учат от теб с техните тъпанарски и скучни ревюта ;) !